Συχνές ερωτήσεις για ευρυαγγείες

Οι ευρυαγγείες μετά τη θεραπεία υποτροπιάζουν;

Oι ευρυαγγείες με όποιο τρόπο και αν αντιμετωπιστούν μπορεί να υποτροπιάσουν στο ίδιο ή και γειτονικά σημεία ειδικά στις γυναίκες που έχουν προδιάθεση και μετά από εγκυμοσύνη. Το ποσοστό υποτροπής ποικίλει (περίπου 20% στην 5ετία). Στις περιπτώσεις αυτές θα ήταν αρκετό 1-2 συμπληρωματικές συνεδρίες συντήρησης ανά 1-2 έτη.

Οι ευρυαγγείες πέρα από το αισθητικό πρόβλημα δημιουργούν άλλο πρόβλημα;

Οι ευρυαγγείες συνήθως δεν δημιουργούν άλλο σοβαρότερο πρόβλημα πέρα από το αισθητικό και το ήπιο λειτουργικό πρόβλημα (μούδιασμα, κάψιμο, βάρος). Σε περίπτωση μεγάλων ευρυαγγειών που τραυματιστούν με αμβλύ ή αιχμηρό αντικείμενο μπορεί να δημιουργηθεί εκχύμωση ή μικρή αιμορραγία αντίστοιχα.

Υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες;

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κιρσών και ευρυαγγειών. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το οικογενειακό ιστορικό (κληρονομικότητα), η ηλικία, το φύλο, η εγκυμοσύνη, το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία, η έλλειψη κίνησης, η καθιστική ζωή και η ορθοστασία.

Μετά τη σκληροθεραπεία επιτρέπεται η ηλιοθεραπεία;

Απαγορεύεται η ηλιοθεραπεία και η άμεση έκθεση στον ήλιο ειδικά τα πρώτα 24ωρα. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο αποφεύγουμε τη σκληροθεραπεία το καλοκαίρι.

Μετά τη σκληροθεραπεία επιβάλλεται η εφαρμογή ελαστικής κάλτσας;

Η εφαρμογή ελαστικής συμπίεσης είτε με τη μορφή επιδέσμου ή ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης τις πρώτες ημέρες μετά την σκληροθεραπεία οδηγεί σε καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό συστήνεται στον ασθενή να φοράει τις κάλτσες για τουλάχιστον 3-5 ημέρες μετά από κάθε συνεδρία.

Πόσο κοστίζει η σκληροθεραπεία;

Η σκληροθεραπεία θεωρείται οικονομική και ειδικά η κάθε συνεδρία. Το συνολικό ωστόσο κόστος, εξαρτάται από το σύνολο των συνεδριών που θα απαιτηθούν και συνεπώς από την έκταση του προβλήματος.