Θεραπεία κιρσών με RFA

Πραγματοποιείται με ειδικό ενδοαυλικό καθετήρα εκπομπής ραδιοσυχνοτήτων που προκαλεί θερμική βλάβη και σύγκλειση της φλέβας υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση και συνήθως υπό τοπική αναισθησία. Για το λόγο αυτό εκτελείται και σε επίπεδο ιατρείου.
Από την περιοχή της κνήμης εισάγεται διαδερμικά στη σαφηνή φλέβα ο καθετήρας του RFA, ο οποίος προωθείται κεντρικά ως το ύψος της σαφηνομηριαίας συμβολής. Καθώς ο καθετήρας αποσύρεται προοδευτικά, εκπέμπει ραδιοσυχνότητες, οι οποίες προκαλούν θερμική βλάβη που συρικνώνει ομοιογενώς τα φλεβικά τοιχώματα και σφραγίζει πλήρως τη φλέβα. Μετά το κλείσιμο της πάσχουσας φλέβας η κυκλοφορία αποκαθίσταται μέσα από τις υγιείς φλέβες του δικτύου.
Η συνολική διαδικασία διαρκεί 20-50 λεπτά, δεν υπάρχουν τομές ή ράμματα και δεν προξενείται πόνος στον ασθενή κατά τη διάρκεια ή μετά τη θεραπεία ενώ τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια μέρα ή το πρωί της επομένης και στις δραστηριότητές του σε 2-3 ημέρες (με εξαίρεση την εξαντλητική άσκηση).