Η Θεραπεία για την φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων με νέες ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους

Η φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων οφείλεται σε ανεπάρκεια των βαλβίδων των φλεβών τους. Μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές όπως είναι οι κιρσοί (διατεταμένες και ελικωμένες ή οφιοειδείς φλέβες – «φλεβίτιδα»), οι φλεβεκτασίες και ευρυαγγείες, ενώ σε πιο προχωρημένο στάδιο το οίδημα (πρησμένα πόδια), το έλκος, η δερματίτιδα από φλεβική στάση ή ακόμη και η θρόμβωση. Η παλινδρόμηση και η λίμναση του αίματος εντός των περιφερικών φλεβών προκαλεί μία σειρά συμπτωμάτων όπως το αίσθημα βάρους και κόπωσης, το κάψιμο και τον πόνο με ιδιαίτερη επιδείνωση τους καλοκαιρινούς μήνες.
Οι ευρυαγγείες αποτελούν διατεταμένα φλεβικά τριχοειδή που εμφανίζονται ως μικρές κόκκινες, μωβ ή μπλε φλέβες κάτω από την επιδερμίδα με πολύ μεγάλη συχνότητα στις γυναίκες. Παρουσιάζονται είτε ως μεμονωμένοι φλεβικοί κλάδοι είτε ως μεγάλοι φλεβικοί σχηματισμοί (spider veins). Συνήθως δημιουργούν αισθητικό μόνο πρόβλημα, ενώ σπανιότερα προκαλούν ήπια συμπτώματα (μούδιασμα, κάψιμο, αίσθημα βάρους).

Η επέμβαση

Σε περίπτωση ανεπάρκειας των μεγάλων φλεβών και σε συνδυασμό με την κλινική εικόνα του ασθενή προτείνεται η καλύτερη δυνατή θεραπευτική επιλογή. Εφαρμόζονται όλες οι σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι θεραπείας των φλεβικών προβλημάτων (Laser-RFA-σκληρυντικός αφρός) υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση. Με τις μεθόδους αυτές η κινητοποίηση, η ανάρρωση και η επάνοδος των ασθενών στις καθημερινές τους δραστηριότητες είναι ταχύτατη, ο πόνος και τα ενοχλήματα μετά την επέμβαση υποχωρούν άμεσα, ενώ και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο.

Προεγχειρητική χαρτογράφηση

Την προηγούμενη ημέρα ή και την ίδια ημέρα πριν την επέμβασης γίνεται αναλυτική χαρτογράφηση των πασχόντων φλεβών που θα αντιμετωπιστούν με υπερηχογραφική μελέτη από τον ίδιο τον αγγειοχειρουργό που θα εκτελέσει και την επέμβαση.

Χειρουργικοί χρόνοι
 • Από την περιοχή της κνήμης εισάγεται διαδερμικά στη σαφηνή φλέβα η οπτική ίνα του Laser ή ο καθετήρας του RFA, οι οποίοι προωθούνται κεντρικά ως το ύψος της σαφηνομηριαίας συμβολής.
 • Καθώς η ίνα ή ο καθετήρας αποσύρεται προοδευτικά, διαχέει ακτινικά ενέργεια ή θερμότητα, η οποία συρρικνώνει ομοιογενώς τα φλεβικά τοιχώματα και σφραγίζει πλήρως τη φλέβα. Μετά το κλείσιμο της πάσχουσας φλέβας η κυκλοφορία αποκαθίσταται μέσα από τις υγιείς φλέβες του δικτύου.
 • Στη συνέχεια πραγματοποιούνται μικροφλεβεκτομές (από τομές χιλιοστών με μικροχειρουργική τεχνική αφαιρούνται οι περιφερικοί κιρσοί της κνήμης) και ακολουθεί η σύγκλειση των τομών χωρίς ράμματα αλλά με steril strips (αυτοκόλλητα χάρτινα ράμματα).
 • Ακολουθεί ελαστική επίδεση του σκέλους.
Αναισθησία

Το ενδοφλέβιο Laser και RFA (ραδιοσυχνότητες) αποτελούν αναίμακτες επεμβάσεις που πραγματοποιούνται με όλα τα είδη της αναισθησίας (γενική ή περιοχική), αλλά το πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορεί να εκτελεστούν και με τοπική αναισθησία σε συνδυασμό και με μέθη, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση, με ασφάλεια και ακρίβεια, ενώ η εφαρμογή τους απαιτεί πολύ ακριβή σχεδιασμό και χαρτογράφηση με υπέρηχο της πάσχουσας φλέβας πριν την επέμβαση.

Διάρκεια επέμβασης

Η συνολική διαδικασία διαρκεί 30-40 λεπτά. Σε περίπτωση που η επέμβαση περιλαμβάνει και φλεβεκτομές αυτές απαιτούν περίπου άλλα 60 λεπτά.

Παραμονή στην κλινική

Ο ασθενής κινητοποιείται σχεδόν άμεσα μετά την επέμβαση και σε συνεννόηση με τον ιατρό του μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια μέρα πλήρως κινητοποιημένος και στις δραστηριότητές του σε 2-3 ημέρες με εξαίρεση την εξαντλητική άσκηση.

Αποτέλεσμα

Οι μέθοδοι αυτοί είναι σχεδόν αναίμακτες και ανώδυνες κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη θεραπεία, δεν υπάρχουν τομές ή ράμματα, ενώ τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Η κινητοποίηση, η ανάρρωση και η επάνοδος των ασθενών στις καθημερινές τους δραστηριότητες είναι ταχύτατη, ο πόνος και τα ενοχλήματα μετά την επέμβαση υποχωρούν άμεσα, ενώ και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο.

Συνδυασμός με άλλες επεμβάσεις

Μετά την επέμβαση (4 εβδομάδες αργότερα) και εφόσον συνυπάρχουν και άλλα προβλήματα όπως φλεβεκτασίες και ευρυαγγείες μπορούν να εφαρμοστούν και άλλες μέθοδοι αντιμετώπισης των μικρότερων αυτών προβλημάτων, όπως η σκληροθεραπεία με αφρό και η μικροθερμοπηξία.

Σκληροθεραπεία

 • Περιλαμβάνει την έγχυση σκληρυντικής ουσίας σε ευρυαγγείες με χρήση πολύ λεπτής βελόνας. Η σκληρυντική ουσία είτε σε μορφή αφρού είτε ως διάλυμα προκαλεί ίνωση του τοιχώματος των ευρυαγγειών και άμεση σύγκλεισή τους.
 • Με τον τρόπο αυτό το αίμα δεν μπορεί να εισέλθει ξανά εντός του λεπτού αγγείου και παύει πλέον να είναι ορατό.
 • Η βελτιωμένη τεχνική της σκληροθεραπείας προσφέρει σε σύντομο σχετικά χρόνο άμεσα αποτελέσματα (2-6 συνεδρίες αναλόγως την έκταση του προβλήματος), με μικρό κίνδυνο επιπλοκών και σχεδόν ανώδυνο τρόπο.

Μικροθερμοπηξία ευρυαγγειών

 • Η θερμοπηξία αποτελεί μια καινοτομία που αλλάζει το πεδίο θεραπείας των λεπτών ευρυαγγειών. Δίνει λύση στη θεραπεία ευρυαγγειών σε κάθε τύπο δέρματος, όλες τις εποχές του χρόνου, χωρίς τον κίνδυνο παρενεργειών και με απόλυτη ασφάλεια.
 • Η σχεδόν ανώδυνη εφαρμογή της έχει θεαματικά αποτελέσματα στη θεραπεία των ευρυαγγειών με πολύ μικρή διάμετρο (0.1 μέχρι 0.9 mm), των τριχοειδικών αγγείων (telangiectatic matting) που σπανίως παραμένουν μετά από σκληροθεραπεία, των κόκκινων κηλίδων (κόκκινα στίγματα – red spots) καθώς και της ροδόχρου νόσου (ευρυαγγείες ρινός).
Μετεγχειρητικές οδηγίες
 • Αυστηρή αποφυγή ορθοστασίας και έκθεσης στον ήλιο ειδικά την πρώτη εβδομάδα
 • Ανάρροπη θέση των κάτω άκρων (σε 1-2 μαξιλάρια) κατά τη διάρκεια του ύπνου και την καθιστική θέση
 • Άφθονη ενυδάτωση
 • Καθημερινή βάδιση
 • Μετά την αφαίρεση των επιδέσμων σε 4-5 ημέρες, εφαρμογή ελαστικών καλτσών για 3-4 εβδομάδες