Σκληροθεραπεία και Μικροθερμοπηξία

Ο ιδανικός θεραπευτικός συνδυασμός

Οι ευρυαγγείες αποτελούν διατεταμένα φλεβικά τριχοειδή που εμφανίζονται ως μικρές κόκκινες, μωβ ή μπλε φλέβες κάτω από την επιδερμίδα συνήθως στις γυναίκες και μάλιστα σε ποσοστό που αγγίζει το 50% του γυναικείου πληθυσμού. Μερικοί προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η κληρονομικότητα, η αύξηση βάρους, η καθιστική ζωή, η ορθοστασία και οι ορμονικές μεταβολές.
Οι ευρυαγγείες παρουσιάζονται είτε ως μεμονωμένα φλεβικά τριχοειδή είτε ως μεγάλοι φλεβικοί σχηματισμοί (spider veins). Οι spider veins ονομάζονται έτσι γιατί έχουν το σχήμα ιστού αράχνης και αποτελούνται από πολύ μικρές φλέβες που συνήθως ξεκινούν από μία ή δύο κεντρικές φλέβες και καταλήγουν σε λεπτότερες ευρυαγγείες ακτινικά στην περιφέρεια. Συνήθως δημιουργούν αισθητικό μόνο πρόβλημα, ενώ σπανιότερα προκαλούν ήπια συμπτώματα (μούδιασμα, κάψιμο, βάρος).
Η σκληροθεραπεία αποτελεί την παλαιότερη και αποτελεσματικότερη θεραπεία των ευρυαγγειών και ειδικότερα αυτών με μεγάλη και μεσαία διάμετρο। Περιλαμβάνει την έγχυση σκληρυντικής ουσίας σε ευρυαγγείες μεγαλύτερες του ενός χιλιοστού με χρήση πολύ λεπτής βελόνας. Η σκληρυντική ουσία είτε σε μορφή αφρού είτε σαν διάλυμα προκαλεί ίνωση του τοιχώματος των ευρυαγγειών και σύγκλεισή τους. Με τον τρόπο αυτό το αίμα δεν μπορεί να εισέλθει ξανά εντός του λεπτού αγγείου και παύει πλέον να είναι ορατό. Η βελτιωμένη τεχνική της σκληροθεραπείας προσφέρει σε σύντομο σχετικά χρόνο άμεσα αποτελέσματα (2-6 συνεδρίες αναλόγως την έκταση του προβλήματος), με μικρό κίνδυνο επιπλοκών και σχεδόν ανώδυνο τρόπο. Το μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι απαιτείται εφαρμογή ελαστικής επίδεσης ή κάλτσας αμέσως μετά τη θεραπεία και προφύλαξη από τον ήλιο γι αυτό και εφαρμόζεται όλες τις εποχές του χρόνου εκτός από το καλοκαίρι.

Η μέθοδος αυτή βρίσκει πλέον και εφαρμογή με τη χρήση σκληρυντικού αφρού σε μεγαλύτερα προβλήματα όπως τις φλεβεκτασίες, σε υποτροπή κιρσών ή υπολειμματικούς κιρσούς μετά από χειρουργική αποκατάσταση, όπου εφαρμόζεται κάτω από καθοδήγηση υπερήχων σε επίπεδο ιατρείου. Με τη χρήση τοπικού αναισθητικού με τη μορφή κρέμας ή σπρέι, η θεραπεία είναι σχεδόν ανώδυνη και αποδεκτή για όλες τις γυναίκες ακόμη και τις πιο ευαίσθητες.


Η σκληροθεραπεία μπορεί ιδανικά να συνδυαστεί με μία καινούρια μέθοδο, τη μικροθερμοπηξία για την εξαφάνιση ακόμη και των πιο λεπτών ευρυαγγειών που σπανίως παραμένουν μετά από τη θεραπεία με σκληρυντικές ενέσεις.
Η μικροθερμοπηξία με το σύστημα TC3000 αποτελεί μια καινοτόμο μέθοδο που αλλάζει δραματικά το πεδίο θεραπείας των λεπτών ευρυαγγειών। Δίνει λύση στη θεραπεία ευρυαγγειών για κάθε περιοχή του σώματος, σε κάθε τύπο δέρματος, όλες τις εποχές του χρόνου, χωρίς τον κίνδυνο παρενεργειών και με απόλυτη ασφάλεια. Η σχεδόν ανώδυνη εφαρμογή της έχει θεαματικά αποτελέσματα στη θεραπεία των ευρυαγγειών με πολύ μικρή διάμετρο (0.1 μέχρι 0.9 mm), των τριχοειδικών αγγείων (telangiectatic matting), των κόκκινων κηλίδων (κόκκινα στίγματα –red spots – κερασοειδή αιμαγγειώματα) και της ροδόχρου νόσου (ευρυαγγείες προσώπου – ρινός). ΜΙΚΡΟΘΕΡΜΟΠΗΞΙΑ ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΩΝ ενημερωτικό φυλλάδιο.
θεραπεία ευρυαγγειών - tc3000Το σύστημα TC3000 παράγει κύματα υψηλής συχνότητας (4 million Hertz) και μέσω μιας πολύ μικρής βελόνας (διαμέτρου 0,075- 0,15 χιλ) αποδίδει με παλμικό τρόπο θερμική ενέργεια που προκαλεί εστιασμένη θερμοπηξία διακόπτοντας τη ροή του αίματος μέσα στα αγγεία. Με τον τρόπο αυτό «σβήνει» την ευρυαγγεία χωρίς κανένα κίνδυνο ή βλάβη για το δέρμα. Αμέσως μετά τη θεραπεία οι ευρυαγγείες εξαφανίζονται άμεσα, ενώ στα επόμενα λεπτά αρχίζουν να εμφανίζονται ερυθρές βλατίδες. Το αποτέλεσμα είναι εμφανές μετά από 48 ώρες, όμως τα ίχνη της θεραπείας (μικροσκοπικές εφελκίδες) παραμένουν ορατά για μερικές ημέρες μέχρι και 3-4 εβδομάδες (ανάλογα με τον τύπο του δέρματος) πριν την οριστική τους εξαφάνιση.
Μετά από μακροχρόνια κλινική εμπειρία στην Ευρώπη με εντυπωσιακά αποτελέσματα, το σύστημα TC3000 αλλά και το αντίστοιχο Veinwave στις ΗΠΑ, εγκρίθηκε από τον FDA ως αποτελεσματική καινοτόμος μέθοδος για τη θεραπεία των ευρυαγγειών, των κόκκινων κηλίδων (κόκκινα στίγματα-red spots) και της ροδόχρου νόσου (ευρυαγγείες προσώπου-ρινός).
Η μέθοδος της θερμοπηξίας προσφέρει σε σύντομο χρόνο άμεσα αποτελέσματα. Δεν απαιτεί ελαστική επίδεση και προφύλαξη από τον ήλιο μετά τη θεραπεία γι αυτό και εφαρμόζεται όλες τις εποχές του χρόνου.

Ο συνδυασμός σκληροθεραπείας και μικροθερμοπηξίας αποτελεί μια ιδανική τεχνική θεραπείας των ευρυαγγειών όλων των τύπων σε ποσοστό που αγγίζει το 90-100%.