Παθήσεις αρτηριών

Τι είναι διαλείπουσα χωλότητα;

Είναι ο πόνος κατά τη βάδιση που εντοπίζεται στην περιοχή των γλουτών, του μηρού και της γάμπας που αναγκάζει πολλούς ασθενείς να σταματήσουν τη βάδιση για λίγα λεπτά και στη συνέχεια να συνεχίσουν μέχρι την επόμενη διακοπή. Ο πόνος αυτός στην ανηφόρα γίνεται χειρότερος έως ανυπόφορος. Η διαλείπουσα χωλότητα οφείλεται σε στενώσεις ή αποφράξεις των αρτηριών των κάτω άκρων και πολύ συχνά των λαγονίων αρτηριών που εντοπίζονται κεντρικά στο χαμηλότερο σημείο της κοιλίας.

Λόγω της μειωμένης αιμάτωσης και άρα οξυγόνωσης των σκελετικών μυών των κάτω άκρων αυξάνεται ο αναερόβιος μεταβολισμός σε καταστάσεις όπως η βάδιση, παράγεται γαλακτικό οξύ που δημιουργεί το αίσθημα του πόνου και της κούρασης. Στην πιο βαριά της μορφή ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει ισχαιμικές νεκρωτικές αλλιώσεις των κάτω άκρων (γάγγραινα) και να απαιτείται και ακρωτηριασμός ειδικά όταν συνυπάρχουν κακοί προγνωστικοί παράγοντες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, νεφρική ανεπάρκεια, κάπνισμα, υπερλιπιδαιμία και στεφανιαία νόσος.

Η πάθηση αυτή ονομάζεται αποφρακτική αρτηριοπάθεια των κάτω άκρων ή περιφερική αρτηριακή νόσος ενώ πολλές φορές αναφέρεται ως “νόσος της βιτρίνας” γιατί οι ασθενείς παριστάνουν ότι χαζεύουν τις βιτρίνες των καταστημάτων κατά την ώρα του πόνου, ενώ πολλές φορές απευθύνονται όπως είναι φυσικό πρώτα σε ορθοπεδικούς ιατρούς. Πολύ σπάνια όταν συνυπάρχει και ορθοπεδική πάθηση, έχουν ήδη υποβληθεί σε ορθοπεδική επέμβαση, η οποία ωστόσο δεν ανακουφίζει από τα συμπτώματα.

Εικ. Απόφραξη λαγονίων αρτηριών και αποκατάσταση βατότητας μετά από αγγειοπλαστική με “kissing stents” υπό τοπική αναισθησία.

Μετά από τον κατάλληλο αγγειογραφικό έλεγχο η πάθηση αυτή αντιμετωπίζεται με σύγχρονες μεθόδους ενδαγγειακής θεραπείας και ελάχιστα επεμβατικές πράξεις, όπως είναι η αγγειοπλαστική με μπαλόνι και ενδοαυλικούς μεταλλικούς ενδονάρθηκες (stents), διάνοιξη των αρτηριών με αθηροτόμο, χρήση μπαλονιών και stents εμπλουτισμένων με φαρμακευτική ουσία που μειώνει τις πιθανότητες υπερπλασίας των αγγείων και επαναστένωσης. Όταν η βλάβη εντοπίζεται σε πολλά επίπεδα και κινδυνεύει η ακεραιότητα του μέλους, απαιτείται υβριδική αγγειοχειρουργική επέμβαση που συνδυάζει την ενδαγγειακή αντιμετώπιση και την ανοικτή χειρουργική επέμβαση (όπως ενδαρτηρεκτομή μηριαίας, μηροιγνυακό bypass,…).